Rahim-Filmi-HSG-Çekiminde-Teknolojik-Yenilikler

Rahim Filmi HSG Çekiminde Teknolojik Yenilikler

HSG (rahim filmi) incelemesi 80 seneden uzun süredir bilinmekte ve uygulanmaktadır. Buna karşılık son 25 yılda pek çok teknolojik ilerleme olmuş, HSG çekimi için kullanılabilecek yeni cihazlar, aparatlar ve yeni teknikler geliştirilmiştir. Söz konusu yenilikler şu başlıklar altında toplanabilir:

  1. Dijital röntgen cihazları
  2. C kollu dijital röntgen cihazları
  3. Film banyosu ihtiyacını ortadan kaldıran termal veya lazer film baskı cihazları
  4. Görüntülerin hekimlere bilgisayar ortamında gönderilmesini ve arşivlenebilmesini sağlayan dijital teknolojiler
  5. Alerji riski düşük, yağ embolisi ve granülom oluşturma riski bulunmayan, osmolaritesi, viskositesi düzenlenmiş yeni nesil suda çözünebilir iyotlu kontrast maddeler
  6. Kontrast maddeyi rahim boşluğuna veya doğrudan tüplerin içine doldurabilmek için geliştirilen ince, yumuşak, ucu balonlu veya balonsuz kateterler.

Bütün bu yenilikler, ağrısız rahim filmi çekimini mümkün kılmakla kalmamış, olumsuz yan etkiler çok azalmış, bazı komplikasyonlar ortadan kalkmış, gerek uygulamayı yapan hekimlerin gerekse hastaların maruz kaldığı radyasyon miktarları belirgin derecede düşmüş, film kalitesi yükselmiş, doğru teşhis oranı yükselmiş, inceleme sayılarının artmasıyla birlikte birim maliyetler ve fiyatlar göreceli olarak düşmüştür.

Yeni tekniklerin oldukça yüklü yatırım maliyetinin olmasına rağmen bir paradoks olarak eski teknik kullanılarak yapılan standart incelemelerin toplam birim maliyeti yeni tekniklerden daha ucuz olamamaktadır.

Sonuç olarak, rahim filmi çekimi için C kollu dijital röntgen cihazı bulunan ve yukarıda sayılan yeni teknikleri kullanan merkezler tercih edilmelidir.

Rahim Filmi HSG Çekiminde Teknolojik Yenilikler Nelerdir?

  • İlk olarak belirtmek gerekir ki son teknoloji C kollu dijital röntgen makinelerinin kullanılmaya başlanması HSG filmi için oldukça faydalı olmuştur. C kollu dijital röntgen cihazı önceden kullanılan normal röntgen cihazları ile kıyaslandığında tüm işlemlerin yapılabilmesine kolaylık sağlamakla birlikte, daha yüksek kalite ve oldukça düşük bir radyasyon yayarak görüntüleme yapılabilmesine olanak sunmaktadır. Üstelik işlem süresinin bir hayli kısalmış olması ve çekim sonrası elde edilen görüntülerin farklı dijital ortamlara aktarılıp paylaşılabilmesinin de mümkün olması büyük bir avantajdır. C kollu dijital röntgen cihazı kullanılarak yapılan HSG çekimi ağrısız ve mümkün olduğunca komplikasyonsuz bir şekilde tamamlanabilir.
  • Rahim filmi çekimi sırasında kullanılan ilaçlar ile ilgili de yenilikler gözlenmektedir. Rahim bölgesi kaslardan oluşan bir yapıya sahip olduğu için normal şartlarda görüntüleme yapılabilmesini olanak vermez. Ancak kullanılan sıvı ilaçlar ile radyolojik görüntüleme yapılması mümkün olabilmektedir. İlaçların içeriğinde iyot elementi bulunuyor olması sayesinde görüntüleme yapılırken X ışınlarının tutulması ve görüntülenmek istenen boşlukların ortaya çıkması sağlanmaktadır. Yeniklere göz atıldığında kullanılan bu sıvı ilaçların yerine artık çok daha akışkan, vücuda yan etki ihtimali az ve vücuttan atılması hızlı olan kontrast sıvıların kullanılıyor olduğu görülmektedir.
  • Diğer bir yenilik ise bahsedilen sıvı kontrast maddenin rahim boşluğuna doldurulması aşamasında kullanılan aletler ile ilgi olmuştur. Kontrast maddenin rahim içine verilmesi aşamasında kullanılan kateterlerin yerini çok daha ince uçlu ve yumuşak malzemeden yapılmış kateterlere bırakması sayesinde işlemlerde yaşanabilecek bazı komplikasyonların da önüne geçilmesi sağlanmıştır. Rahim filmi çekimi sırasında kateterlerden kaynaklanan bir zedeleme ya da rahim içinde delinme riski bu aletler sayesinde engellenmiştir. Ayrıca bu yeni özelliğe sahip olan kateterlerin işlemin daha rahat yapılabilmesini sağlıyor olmasıyla işlem süresinin kısalmasını sağlaması arasında da bir bağlantı kurulabildiği ortaya çıkmaktadır.
  • Özellikle gebelik oluşumu engelleyen tüp tıkanıklığı sorunu ile baş edebilmek adına geliştirilen yeni kateterler sayesinde de tüplerin büyük ölçüde açılabildiği görülebilmektedir. Tüplerde başlangıç itibariyle bir tıkanıklık olması söz konusu olduğunda selektif salpingografi adı verilen yöntemle özel kateterler tercih edilip işlem yapıldığı ve yaklaşık olarak %70 oranında başarı sağladığı belirtilir. Üstelik bu aşamada eski yöntemlerde olduğu gibi rahim içine yüksek basınç içeren tazyikli sıvı verilmesi gereği de ortadan kalktığı için korkutan ağrılar ile acı hissi de ortadan kalmış olacaktır. Tüplerde meydana gelen tıkanıklığın kolay bir şekilde açılabiliyor olması kadınlarda gebe kalma ihtimalini büyük bir ölçüde arttırdığı için bu yöntem son derece faydalı görülür. HSG filmi çektirmesi gerekli görülen hastalar tercih edecekleri merkezin hangi tür cihazları kullanmakta olduğunu araştırarak gitmesi sonrasında bir sürpriz yaşanmaması açısından büyük bir önem taşır.

Yeniliklerin Avantajları Nelerdir?

HSG çekiminde yaşanan gelişmeler uygulamanın çok daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • İşlem ağrısız ve acısız bir şekilde gerçekleştirilir.
  • İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır.
  • İşlem sırasında anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır.
  • İşlem sırasında refakatçiye ihtiyaç duyulmamaktadır. 
  • İşlem sornasında duş alınabilmektedir.
  • İşlem sonrasında cinsel ilişkiye girilebilmektedir.

Rahim filmi çekimine başvuran kadınlar eski yıllarda yoğun ağrı hissi yaşamaktaydı. Ancak günümüze gerek HSG yöntemlerinin gelişmesi gerekse de teknik imknaların artmas nedeni ile ağrısız ve konforlu bir süreç yaşamaktadır.