hsg-ve-adet-düzensizliği

Rahim Filminden Sonra Adet Düzensizliği Yaşanır mı?

Rahim filmi çekimi sonrasında lekelenme şeklinde hafif kanama olması ve orta şiddette ağrı olması beklenen bir durumdur. Adet gecikmesi veya adet düzensizliği HSG sonrasında karşılaşılan problemlerden biri değildir. Görülmesi halinde nedeni doktorun verdiği ilaçlar olabilmektedir. Bunun dışında HSG sonrasında adet gecikmesi yaşandıysa akla gebelik ihtimali gelmelidir.

Ancak, sözünü ettiğimiz gibi doktorun HSG sonrasında tedavi için bazı ilaçlar verdiyse bu ilaçlar adet gecikmesine neden olabilmektedir. Gebelik ise böyle bir durum olmaması durumunda akla ilk gelen ihtimal olmaktadır.

Gebelikte Rahim Filmi Çekimi

Rahim filmi (HSG) çekimi sonrasında kendiliğinden meydana gelen gebeliklerin sayısında artış olduğu gözlenmektedir.

HSG çekimi esnasında rahim içi ve tüplerden görüntü elde edebilmek için rahime iyotlu sudan oluşan sıvı bir ilaç diğer adıyla kontrast madde verilmektedir. Verilen bu ilaç rahim içine basınçla uygulanır ve tüplerden geçişi esnasında rahip içinden görüntü alınır. Böylece tüplerde yapışıklık ve tıkanıklık olması durumunda temizlenerek açılmış olur. Yumurta ve spermin buluşması için uygun koşullar da bu sayede başka herhangi bir tedaviye gerek kalmadan sağlanmış olmaktadır.

Tüplerin ve rahim içinde yapışıklık olan bölgelerin açılması ile gebelik şansı artmaktadır. Hamileliğin oluşması regl gecikmesine sebebiyet vermektedir.

HSG çekimi sonrasında tüp bebek ve aşılama tedavisine başlayacak olan çiftler için ise en uygun zaman çekimden 1 ay sonrası olarak belirtilmektedir.

Nasıl çekilir?

Rahim filmi, her kuruluşta farklı şekilde çekilebilmektedir. Günümüzde HSG çekimlerinde C kollu röntgen cihazı kullanılmaktadır. Bu cihazı kullanan merkezlerde rahim filmi esnasında anesteziye gerek duyulmamaktadır.

Hastadan, röntgen masasına sırt üstü uzanması ve bacaklarını kendine doğru çekerek açması istenir. Bunun için kadın doğum uzmanı hastaya yardımcı olmaktadır. Sonrasında vajinaya spekulum adı verilen bir alet yerleştirilir. Bu alet jinekolojik muayenelerde de kullanılmaktadır.

Spekulumun takılmasının ardından vajina anti septik solüsyon ile temizlenir ve vajinaya kateter yerleştirilir. Bu kateter vasıtası ile rahim içine yukarda sözünü ettiğimiz kontrast madde yani ilaç verilir. İlacın tüplerden geçişi esnasında rahim içi ve tüplerden görüntü sağlanır. Ağrısız ve toplamda 15 dakika civarında süren bir işlemdir.