Rahim-Filminden-Sonra-Kanama-Olur-mu?

Rahim Filminden Sonra Kanama Olur mu?

Eski teknikle veya C kollu olmayan röntgen cihazı ile rahim filmi (HSG) çekiminden sonra 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir. Bunun başta gelen sebebi rahim ağzına çengelli alet (tek dişli tenekulum) geçirilip çekilmesidir. Rahmin çengelle çekilmesi, rahme poz verdirmek içindir. Çengellerin rahim ağzına geçirildiği yerden az veya çok, bir miktar kanama olabilmektedir.

C kollu röntgen cihazı, balonlu kateter ve yeni teknikle HSG çekiminde, çengelli alet kullanmaya gerek kalmamakta, bu nedenle çengellerden meydana gelen ağrı ve kanama da olmamaktadır.

Ağrısız, yeni teknikte, bazen rahim ağzı kanalındaki yüzeye çok yakın kılcal damarlardan az miktarda kanama olabilir. Bu kanama kısa sürer ve lekelenme şeklindedir. Rahim içine çıkıntı yapan myomlar ve büyük polipler de bazen kanayabilir. Eğer rahim içinde yapışıklıklar varsa ve rahim filmi çekimi sırasında bu yapışıklıklar kısmen veya tamamen ayrılır, açılırsa bir miktar kanama meydana gelebilir. Kanamanın başka nadir sebepleri de vardır ve bu durumlar söz konusu ise hekiminiz size bilgi verecektir.

Rahim filminden sonra, rahim içine doldurulmuş olan ilaç ile rahim ağzını silmek için kullanılan kahve-kırmızı renkli antiseptik ilaç karışımı akıntı şeklinde vajinadan geri gelebilir. Bunun için çekimden sonra size genital temizlik mendili ve hijyenik kadın pedi verilecektir.

Şişli Echomar’da, C kollu röntgen cihazı, balonlu HSG kateteri ve ağrısız yeni teknikle rahim filmi HSG çekilmekte, genellikle çekim sırasında ve sonrasında ağrı ve kanama meydana gelmemektedir.

Kanama Neden Olur?

Rahim filmi merkezimizde yüksek teknolojik özel cihazlar ile çekilebilmektedir. Bu durum tüm komplikasyon risklerinin önüne geçmektedir. Merkezimizde acı ve ağrı duymadan rahim filmi çektirilebilmekte ve sonrasında günlük rutin yaşama dönülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda çok düşük bir ihtimal de olsa birtakım riskler yaşanabilmektedir. Bu risklerden en çok karşılaşılanı kanamadır. 

Rahim filmi çekimi sırasında rahim içerisine verilen sıvı çekimden sonraki günlerde rahimden dışarı atılmaktadır. Bu da kahverengi bir akıntıya sebep olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda kanama görülebilmektedir.

Kanama oluşmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Rahim duvarının tahriş olması

- Rahim duvarının tahrip olması

- Fallop tüplerinin hasar görmesi

- Rahim içerisinde bulunan kistik yapıların patlaması 

Rahim filmi çekimi sonrasında yaşanan kanama uzun süreli yaşanıyorsa ve miktarı fazla ise mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bununla birlikte rahim filmi çekimi sonrasında komplikasyon risklerinin önüne geçilebilmesi adına doktor ve uygulamanın gerçekleştirileceği klinik seçimi büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda doktorun önerilerine uymak da açığa çıkabilecek risk faktörlerinin önüne geçmede etkendir.