HSG Filmi Kimler için Uygundur?
HSG rahim filmi demektir. Bu filim herkes tarafınd...
HSG çekimi sırasında rahim boşluğu içerisine kontrast madde adı verilen bir sıvı doldurulur. Bu sıvıyı rahim ağzından içeriye doldurabilmek için başlıca 2 yöntem mevcuttur.
Eski yöntemde, bu sıvı “Rubin kanülü” denen demir boru ile rahim içine doldurulur. Bu boru, kullanıldıktan sonra temizlenip mikroplarından arındırılarak pek çok hastada defalarca kullanılabilir. Çok küçük bir olasılık bile olsa işlem sırasında demir borunun rahmi delmesi riski mevcuttur. Borunun rahim ağzından içeri girebilmesi, rahim ağzına adapte olması ve rahmi delmemesi için rahim ağzına tenekulum denen bir çengel geçirilir ve rahim bu çengelle vajinadan aşağıya doğru çekilir. Rahmin çengelli tenekulum ile tutularak çekilmesi, inceleme sırasında ve sonrasında meydana gelen ağrı ve kanamaların en büyük sebebidir.
Yeni yöntemde inceleme sıvısı yukarıda resmini gördüğünüz “balonlu HSG kateteri” denen ince, yumuşak kateter ile rahim içine doldurulur. Bu yöntemde rahim delinmesi riski yoktur ancak kateter tek kullanımlık olduğu için sadece 1 kişiye kullanılır ve atılır. Bu yüzden inceleme başına 15-20 dolar maliyet artışı meydana gelir. Rahim delinmesi riski olmadığı için rahim ağzına çengel geçirilerek çekilmesi gerekmez. Özellikle C kollu röntgen cihazı bulunan merkezlerde rahme çengelle poz verdirme ihtiyacı da bulunmadığından C kollu röntgen cihazı ve balonlu HSG kateteri ile ağrısız, kanamasız ve tanı değeri yüksek HSG incelemeleri yapmak mümkün olur.
Kataterin içinde çok ince 2 kanal bulunur. Bu kanallardan birisi kateterin ucundaki balonu şişirmek için diğeri de rahim içine kontrast maddeyi doldurmak içindir. Rahim ağzı deliğinden içeriye sokulan kateterin ucunda bulunan balon, rahim ağzı kanalı içerisinde yeterli miktarda şişirilir. Böylece içeriye doldurulacak inceleme sıvısının vajinaya geri gelmesi engellenmiş olur. İnceleme bitince balon söndürülür ve kateter çıkartılarak atılır.
Ağrısız, kanamasız, düşük riskli ve daha doğru sonuç veren HSG incelemesi için, C kollu röntgen cihazı bulunan ve balonlu HSG kateteri kullanılan merkezleri tercih etmenizi öneririm.