Balonlu HSG Kateteri
HSG çekimi sırasında rahim boşluğu içerisine kontr...
Tüp bebek tedavisinde, sperm ile yumurtanın buluşma yolu olarak tüplere ihtiyaç yoktur. Sperm ve yumurta vücut dışında buluşturulmakta, daha sonra rahim içine yerleştirilmektedir. Ancak yine de tüp bebek tedavisi öncesinde mutlaka rahim filmi HSG çekilmelidir. Çünkü bazı tüp hastalıkları, zararlı sıvı akıntısına neden olarak rahim içine yerleştirilen embriyonun orada tutunmasını ve gelişmesini engelleyebilmektedir. Bu tüp hastalıkları, ultrason veya MR gibi inceleme yöntemleri ile her zaman saptanamayabilir.
Rahim filmi HSG ile kolayca ve net olarak teşhis edilebilir. Eğer rahim filminde bir olumsuzluk varsa önce bu olumsuzluk giderilir, daha sonra tüp bebek tedavisine devam edilir. Aksi takdirde başarısız tüp bebek denemeleri nedeniyle önemli maddi kayıplar ve zaman kaybı olabilmektedir.
Her iki tarafta rahim içerisine uzanan kanallar yardımı ile yumurta hücrelerinin sperm hücreleri ile birleşmesi; bazı kadınlarda tüplerin kapalı ya da tıkalı olması durumunda mümkün olmamaktadır. Kadın kısırlığının en sık görülen nedeni olarak görülen tüplerin kapalı olması problemi; gebelik şansını önemli derecede azaltmaktadır.
Tek bir tüpün kapalı olması ve diğerinin açık olması durumunda gebelik şansı, her iki tüpün kapalı olması durumuna göre elbette ki daha fazladır. Ancak bebek sahibi olmayı düşünen çiftler yaş faktörünü de göz önünde bulundurarak gerekli test ve tetkikler yaptırmalı ve tedavi yöntemleri denemlidir.
Tüplerin kapalı olması durumunda son yıllarda aşılama ve tüp bebek tedavileri uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri uygulanmadan önce rahim filmi ile tüplerin durumunun kesin olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisi öncesinde rahim ve tüplerin durumunun son kez değerlendirilmesi amacı ile rahim filmi çektirmeniz gerekebilir. Bu süreçte rahim içi yapışıklıkların giderilmesi de sağlanacak ve rahim içi / duvarı gebelik sürecine hazırlanmış olacaktır.